PROTETIKA

Protetika se bavi nadomještajem izgubljenih zubi potpunim ili parcijalnim protezama, nadogradnjama, krunicama, mostovima, ljuskicama.

Krunice nadoknađuju jako oštećene i estetski neprihvatljive zube i imaju za cilj jačanje strukture oslabljenog zuba. U slučajevima kada treba zamijeniti jedan ili više izgubljenih zubi koristimo se mostovima koje se cementiraju na minimalno dva sačuvana zuba ili njihova korijena koji služe kao uporište za most. Kada nedostaje više zubi u nizu tada se najčešće predlaže ugradnja implantata koji služe kao nosači mostova.

Protetika

Oba protetska nadomjeska mogu se izraditi od više različitih materijala. Najčešće se sastoje od 2 sloja – metalne baze i vanjskog sloja koji je u pravilu uvijek od keramike zbog njene sličnosti prirodnom zubu.

Postoje također i različiti spojevi metalne strukture sa plemenitim metalima kao primjerice zlato i platina koji se najčešće koriste kako bi se izbjegle alergije, no najljepše su zasigurno bezmetalne odnosno cirkon-keramičke krunice ili potpune keramičke krunice koje oponašaju translucenciju i prozirnost prirodnog zuba.

U stomatološkim ordinacijama Kalmar Implant Dentistry koriste se Cerec krunice od integralne keramike koje se dizajniraju pomoću računala i

izrađuju glodanjem (CAD/CAM) direktno u stomatološkoj ordinaciji, a ne u laboratoriju.Ove krunice izrađuju se iz unaprijed definirane boje koju zatim stomatolog individualno pigmentira čime se postiže izvanredan estetski rezultat.

Pregledom kod stomatologa utvrđuju se želje i očekivanja pacijenta po pitanju boje i veličine, uzimaju se otisci te se naknadnim brušenjem preoblikuju zubi u koničan oblik na koje se zatim cementiraju gotove krunice ili mostovi.

Neposredno iza brušenja izrađuju se privremene krunice kako bi pacijent mogao normalno jesti i održavati kontakte. Nakon uspješne probe rada, gotove s krunice trajno fiksiraju na brušene zube.